Kategorier
Medialandskapet

Vad är det för fel på vissa redaktioner?

Kan tyckas gnälligt men jag blir så könsordstrött emellanåt på idiotiska tidningslöp, rubriksättare, kvällstidningsredaktioner och ren dumhet. Men mitt lilla exempel denna gång är en av huvudnyheterna på DN.se imorse, alltså….på Dagens Nyheter, en av våra största dagstidningar. På webblöpet finns denna:

Inspärrad hajAllvarligt talat, är detta en nyhet? Å framför allt, är detta en webblöpesnyhet? Klart som fasen det inte är. Det hela är även ganska ”naturligt” beteende i den situationen som var. Å givetvis, bilden…vad fint, ni har hittat en instängd ”farlig” haj. Nej…det är en sandtigerhaj, utrotningshotad och vanlig i storakvarier – för den ser så farlig ut! Wow… ;) Det som tog ett testbett av simfötterna var förmodligen revhaj.

Det enda den här icke-nyheten lyckas med är att öka fablerskräcken för haj, på samma sätt som vi t ex har för varg. Stigmatiserade, demoniserade och därmed utrotningshotade, för vi måste ju döda dem! Det är ju farliga! Eller…hur var det nu…

[googleMap name=”Tonga” width=”480″ height=”400″ mousewheel=”false” directions_to=”false”]Tonga Islands, Tonga[/googleMap]

Av Fredrik Andersson

Fredrik Andersson, skribent och kreatör för webbplatsen. De tankar, idéer och åsikter som uttrycks här är mina egna som privatperson.