Kategorier
Medialandskapet Sociala media Tankesmulor

Dag 12 – en låt från ett band jag hatar samt ett mobilt helvete

Hata, det är ett starkt ord. Kan nog inte säga att jag hatar något band. Det skulle ju innebära att jag från början skulle ha starka känslor för bandet. Men det finns band vars uppmärksamhet jag inte det minsta kan förstå. Jag skulle kunnat förstå det om de slutat för 30 år sedan.

Anyway, jag landar på Rolling Stones. Det är inget hat mot bandet, framför allt inte mot personerna med Mick i förgrunden. Men varför, min gud varför, har de fått den uppmärksamhet de fått? De har givetvis gjort några bra låtar, men det räcker inte.

Däremot, jag väljer Paint it Black, och satt i den kontext som jag alltid förknippat den med. Å då funkar den för mig. Det tidiga 90-talet gick Tour of Duty på Kanal 5. Den gick väl vid någon tid på dygnet som passade en universitetsstudent. Fanns även en annan Vietnamserie, China Beach, som gick och som jag kunde fastna framför. Två helt olika skildringar av ett krig, den förra mer B, den senare prisad, tolkat genom Tinseltown.

En tjänst från ett företag jag hatar

Samma resonemang som vid dag 11-posten, jag har inte sådana känslor för företag, som älska eller hata. Det är även svårt att känna till företagens inre liv. Det är även lätt att överföra frustration från en sak till en annan. Jag skulle t ex kunna välja Microsoft (svär ofta över deras mjukvarumakt), men det är inte företaget jag hatar, det är den bend-over mentalitet många företag och organisationer har för Officepaket och Windows Server-parker. Offentliga Sverige betalar t ex enorma belopp för licenser till programvaror som inte behövs och som i sig har bundit in offentlig data i stängda rum. Microsoft har blivit klart bättre på att släppa in i (släppa till). Det gäller däremot inte för Apple.

Jag tycker det är intressant när det nu gnälls på Google och att de inte (än) släppt in ”vanliga” i Honeycombs kärna. Särskilt intressant blir det när gnället kommer från personer som tweetar eller bloggar om detta från sin Iphone, Ipad eller Macbook. Om ni nu vurmar för öppenhet och transparens, byt från iOS och MacOS.

En liten kommentar jag fick på Webcoast när vi gick förbi en låst kassaskärm. ”Kolla här vad som sker när man kör kassasystem på Windows. Den låses för automatiska uppdateringar!” Eh…det är väl knappast operativets fel. Stäng av uppdateringar eller skyll på programvaran/mänskliga faktorn.

Okej, ett företag jag fortfarande har svårt för, en känsla som hängt i sedan de så ofta kört med negativ avtalsbindning.

Av Fredrik Andersson

Fredrik Andersson, skribent och kreatör för webbplatsen. De tankar, idéer och åsikter som uttrycks här är mina egna som privatperson.