Kategorier
Medialandskapet Tankesmulor

Varför är alla med Ipad så immobila?

Å gäller det även för Honungsplattvändarna (Android-tablets)?  Ja men så är det ju. Det är inte ofta paddarna är med, ute, burna, framme. Något jag själv ser vid seminarer, konferenser, i caféer, möteshallar och något som statistiken även säger i att 82% använder sin Ipad endast i hemmet.

Vad gör de då med sina surfplattor i hemmet? Jo, spel till 84%, söker nåt till 78% och skickar e-post, 74%. Ipads är idag mycket en soff- och köksprodukt. Sett till funktionalitet, utvecklingskostnader, hype, marknadsbearbetning, R&D, komponenter osv, det är inte användaroptimerade produkter i price-usage, dea dära paddarna. Övervägande delen av Ipadanvändare kör varianten utan 3G, förmodligen för att de inte sett någon nytta med det. Troligtvis är det inte heller de riktigt mobila användarna som köpt en Ipad. Frågan är om vi ser en vändning i det.

Ytterligare en faktor är tillgången till wi-fi. Sverige är internationellt sett extremt mobilt, men det är inte så wi-fi:at. Vi har sämre ställt med heta punkter, fri tillgång till wi-fi i stadsmiljöer osv. Tillgången till internet sker istället mer via mobila näten, 3G och snart gott täckt med 4G. Det finns en tvist på det här, och det är att våra mobiler istället blir heta punkter (hotspots) för surfplattorna när de är ”ute på stan”. Din platta wi-fi:ar sig mot din mobil som i sin tur erbjuder tillgång till nätet.

Jag hajade själv till när Samsung, HTC, Dell, ZTE öppnade en marknad för 7-tums plattor. Tänkte, VARFÖR gör de såna små surfplattor? Men det kanske inte är så dumt ändå. Samsung kommer ju även nu köra med ytterligare en formvariant med sin Galaxy Tab 8.9 tum, även den förberedd för LTE 4G. Det är dessa 7:0r och 8.9:or som kanske kommer vara de riktigt bärbara och mobila plattorna. Å andra sidan, de slåss mot sina egna syskon bland mobiler som idag gärna kommer i 4.3 tum.

Så kommer vi se samma effekt hos t ex Samsungs 10.1 som hos Ipads, att wi-fi modellen blir klart mer populär än 3G/4G modellen? Med tanke på vår vana i Sverige med mobilt bredband så kanske vi håller på att se en vändning. Våra operatörer vill även via abonnemangsmodeller ”tvinga” på oss 3G/4G-modeller, för de genererar sedan inkomster. Å andra sidan, om den ”vanliga” surfplattsköparen även har en uppkopplad smartphone, varför betala extra (oftast över 1000 kr) för något som man redan har – tillgång till nätet mobilt.

Av Fredrik Andersson

Fredrik Andersson, skribent och kreatör för webbplatsen. De tankar, idéer och åsikter som uttrycks här är mina egna som privatperson.