Kategorier
Det politiska djuret Tankesmulor

När du fäller mig är det på grund av HUR du är…

…men när jag fäller dig är det på grund av den situation jag är i.

För helvete domar’n, blås då! Inte nog att de filmar, de drar alltid i tröjan! Ser du inte! Jävla fuskspelare, så jävla typiskt, det är ALLTID så här!

Ja, jag var ju tvungen att fälla honom, han hade kommit fri annars. Var en bra gult kort, klart värt det!

Ja, vi förlorade, men det var ju för faan helt omöjligt att vinna, med den domaren, å den där planen är ju alltid värdelös, o så filmade dom till sig den där straffen, inte första gången heller. Vet inte hur många frisparkar som de fick helt jävla gratis…

Jepp, faan vad skönt, vi vann! Vi lyckades med det mesta, alla jobbade stenhårt och tvingade fram ett hårt och fult spel från dom och straffen var solklar. Tur att domar’n såg den, var fasen inte lätt att se!

Så här är vi, närmast ett allmängiltigt mänsklig beteende – vi skyller på disposition när andra gör saker och på situation när vi själva gör saker. Vi och dom. Tyvärr verkar många ha missat denna grundläggande insikt, det vill säga att det ligger till grund för hur vi uppfattar, dömer och bedömer andra och händelseförlopp.

Lika talande exempel, och långt mer allvarligt, är synen på så kallade hedersmord. Lever du i en värld där du misstolkar den utifrån situation och disposition så är du benägen att hela tiden förklara mord bland ”ickesvenska” par utifrån kulturella och dispositionella orsaker (dom ÄR ju så)  men mord bland ”svenska” par utifrån situation (passion, sinnesförvirring, svartsjuka). Vi har otaliga domar där t o m vårt ”blinda” rättssystem gjort dessa felslut. Slår en ”svensk” man ihjäl en kvinna i hemmet gör han det på grund av situationen, slår en utländsk man ihjäl en kvinna i hemmet gör han det utifrån kulturell disposition. Vilket jävla skitsnack. Tyvärr är denna syn vanligt förekommande och en argumentation som används, och utifrån gällande val, numer även i riksdagshuset, av små rädda människor.

Glad nationaldag på er!

Av Fredrik Andersson

Fredrik Andersson, skribent och kreatör för webbplatsen. De tankar, idéer och åsikter som uttrycks här är mina egna som privatperson.