Hur använder du din ”smarta” telefon?

Nu är detta en amerikansk ögonblicksbild från Pew Research Center, men bilden för mer nära förhållanden lär inte vara annorlunda. Eller? Finns motsvarande studie för Sverige? Ser jag till min egen bild så skulle Tweeting, Text Messaging och  Social Networking ligga i topp, förmodligen i den ordningen. Gaming i absoluta botten.
Smartphone Usage Infographic
Source: Tatango Mass Text Messaging

Hur ser din egen bild ut? [polldaddy poll=5521353]

 

Hur en kundtjänst opererar på mörka vatten

Sent igår fick jag för mig att uppdatera det mobila bredbandet, kör Telenor, programvara Stay Connected och ett Sony Ericsson-modem. Så ner med varan, installera, allt verkade gå smidigt, gjorde ett snabbt test och uppgraderingen verkade ha funkat. Allt detta medan lilldator var wi-fi:ad givetvis så inte så att jag direkt märkte down-time eller hur den anslöt ordentligt eller ej.

Så, fredag förmiddag, lilldatorn är med till jobbet, som vanligt och jag drar igång den med modemet i, den bootar, laddar allt…och sen börjar det smålustiga. Stay Connected försöker köra igång, tuggar, kör lite vitskärmar, en touch av Not responding, avsluta processer, omstarter osv… Kul. Verkar ju vara en bra uppdaterad programvara…

Försöker lite varianter, ok, endast 3G, inte prioritera 3G, slå av allt kring att den ska starta med Windows, eller ansluta automatiskt. Två omstarter senare ansluter den, efter lååång väntetid.

Är smått irriterad och slänger iväg följande tweet:

Skickar ”one ping, and one ping only” (vilken film?) till @telenor_service, börjar även en intressant dialog med Fråga Emma hos Telenor.se men märker väldigt snart att det är en algoritmstyrd programsnurra, stupid me! ;)

Nåväl, annat ligger ju i faten på jobbet så jag lade min frustration åt sidan. En timme går, två timmar, lunch hinns med, och sen sedan, på eftermiddagen ringer mobilen, display anger Okänt nummer. Jag svarar.

”- Ja hej, det här är NN och jag ringer från Bredbandsbolaget.” Okej, de försöker sälja in TV och telefoni till mig, igen, hinner jag tänka, eftersom jag kör BBbolaget för fasta nätkopplingen hemma.

”-Jo, jag har förstått att du har problem med ditt mobila bredband och att det blivit nåt knas efter uppgraderingen.” Eh…hur vet dom det? blir nästa tanke.

”Jo, det låter ju inte bra att det har blivit problem för dig och vi vill gärna försöka lösa det för dig.. […]osv. ” ”-Jag hittade ditt nummer via din blogg .” (länkas från mitt Twitter-profil) ”-Är du kund hos Bredbandsbolaget eller Telenor?”

Ok, jag börjar få ihop det nu. Jag har mitt mobila bredband som ett tillägg till mitt fasta. Operatör för det mobila är Telenor, det fasta är Bredbandsbolaget – men båda ingår i Telenorgruppen.

Min tweet fick alltså till följd att en mycket ursäktande och hjälpsam person från Bredbandsbolaget ringde upp mig och det fanns närmast ingen gräns för hur mycket det kunde ordna för mig. Nu, hade jag fått den hjälpen om jag ringt eller på annat sätt vänt mig till Telenors kundservice (som är operatören och de som erbjuder Stay Connected)? Hade jag fått den hjälpen om jag inte hade tweeträckvidd? Tveksamt…

I vilket fall, jag gillart!

[Kommer den digitala klyftan än mer avgöra vem som blir hjälpt och bemött med god service?]

Vad alla egentligen borde prata om på #webcoast

Jag har tagit upp detta tidigare, men det är alltid ett aktuellt ämne. För allvarligt talat, hur hinner ni egentligen? Ja ni, ni som alltid har tid att skriva nya bloggposter, ni vars bloggposter alltid är scrollbara, ni som alltid uppdaterar er status på Facebook, ni som tweetar tio gånger per timme. Ni som för långa tweetdiskussioner över en hashtag, ni som alltid har tips på intressanta saker genom ha ständig koll på flödet från Google Reader. Hur hinner ni? Really!?

http://www.youtube.com/watch?v=Rnqj4FI_DLA

Okej, jag erkänner, jag är bara avundssjuk. Jag vill oxå vara den som gör allt detta, eller som ser ut att göra allt detta. Å däri ligger väl även hemligheten med ”dä helä”. Det handlar inte alltid om att hinna, det handlar om att göra. Nike-svooshen. JUST DO IT!

Men jag ”hinner inte”.

Tur att det finns tjänster och applikationer som ping.fm, Postling, HootsuitePosterousDigsbyTweetDeckNimbuzz och allt annat ”shaijt” för oss vanliga dödliga. Tjänster som gör det så mycket enklare att verka aktiv. Vi som aldrig hinner, orkar, finner inspiration eller som måste jobba, hämta på dagis, handla, mötas, laga mat, umgås, fixa, hångla, ha sex, sova, vara där och allt annat som ”ska” göras. Vi som skriver ett sådant här inlägg över frukosten. Vi som jobbar med detta, men då för att få ANDRA att hinna vara aktiva i den sociala webbnärvaron.

Men det gör ju vi med, säger du, du som alltid HAR tid. Jaha. Är du riktigt säker på det?

Andra om ,   och annat

Blev jag nu kickad?

Nu har jag stirrat på skärmen i tio minuter…känt energitapp. Det energitapp som skulle motverkas genom häng på Vinterminglet – ssmx.se. Det som var utgångspunkten för att vara där. Har jag misslyckats? Lyckades jag inte få en kick i baken, eller ens baka in en kick?

Nja…misstänker att mitt energitapp just nu har mer med jobblig trötthet att göra än misslyckad påfyllning av energi genom Vinterminglet. För det var helt klart värt att vara där! Kunde eventet vara bättre? Klart det kunde. Hade det vunnit på att ha lite mer aktiviteter och inte bara Iphone-nackar som lyssnade på föredrag? Klart det kunde. Men goddammit, det gör det inte mindre värt.

Å en tillställning som ssmx.se är lite som ett bröllop, uttryckt kärnfullt av Karin Nilsson Malmén:

#ssmx var som ett bra bröllop. Härliga människor, bra drag och god mat, men hann inte prata med hälften av alla jag ville prata med.

Men strunta i det nu. Tänk på de som du verkligen pratade med i stället, och DÅ börjar jag le och känna energi! Det är ju därför vinterminglande över ett visst ämne funkar. Vi bär så många lika referenser, men tillräckligt avvikande för att skapa dynamik.

Tänker inte referera tillställningen. Det finns de som bättre ger dig rader om vilka som var där, vilka som drog sina ppt:er och nån Prezi. Några tips, åhörarbetraktelser som föredragstankar, är Anton med en släng av Gatarski, språkkonsultande Anna om styrkan av twitter, Malin Strömans gamificationtankar, Mattias Boströms bejublade nördfyllda stand-up, Bineros Winterleaks reportage a la Hänt Extra, Mattias Östmars postindustriella betraktelse, några urvalsbilder från Tobias Björkgren, lite statistik från Hampus Brynolfs Twittercensus, och en kort stream från Johan Stael von Holstein, eller varför inte den längre bambusade versionen.

Vilka var där? Tja, ett gäng. Inom några veckor kommer en del av dessa hänga på rätt sida älven, på andra sidan Sverige, i en liknande lokal, på Lindholmen…så även jag. Vi ses på Webcoast 18 – 20 mars. Förmodligen med gröna lurar

Just det, SSWC kommer i augusti. Får se om det blir liknande svårighet med biljettköp. ;)